Més informació [ Llista d'activitats | Detall d'activitat

 
4012100509   Pla d'impuls a les danses vives d'arrel tradicional (5a edició)
2023-2024   Taller. Educació Primària
  
   15/1/2024 - 10/6/2024 (20 hores) de h a h
   ESC Miquel Martí i Pol
   c. Cervantes, 87-101 (Sabadell) 
  
Format   Presencial
Organització   Servei de Currículum d'Infantil i Primària
  
  
  
Tipus activitat   PIDA Pla d'impuls a les danses vives d'arrel tradicional (5a edició)
  
  
Descripció i   Metodologia:   La Direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura proposa, per 5è curs consecutiu, una formació adreçada a mestres de primària liderada per un esbart dansaire de proximitat, per tal de donar a conèixer les danses més ballades de la contrada i fer participar activament el món educatiu de les tradicions vives en els contextos de cultura popular i festiva.
  
Objectius   1.Posar en valor el patrimoni de danses vives, concretament a través de l’inventari que ha impulsat per la Direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura (http://dansesvives.cat/)
2.Promoure la presència transversal de les danses vives d’arrel tradicional dins del currículum en aspectes vinculats a la música, a l’educació física, a la cultura i/o a la història.
3.Formar el professorat dels centres participants per tal que pugui fer de transmissor d’aquestes danses en el seu centre.
4.Treballar dins dels centres educatius algunes de les danses vives d’arrel tradicional pròpies de la demarcació per tal que els nens, nenes i joves puguin participar activament en la vida festiva i cultural local.
5.Promoure oportunitats per al gaudi de la dansa i per a la cohesió social i per a visibilitzar la dansa en moments o dates assenyalades, siguin locals, siguin universals.
  
Continguts   1. Aprenentatge d'entre tres i cinc danses de la contrada. Cada demarcació decidirà, juntament amb l’esbart de referència i els centres, quines danses es fan (3 sessions presencials de 3 hores = 9 hores, 2n trimestre p.ex 29/01/24, 05/02/24, 12/02/24).
2. Les músiques associades a les diverses danses, el context històric, els elements d'atrezzo.
3. Metodologia i estratègies per ensenyar les danses a l'aula (per a 3r i 4t cursos de primària, idealment, tot i que no exclusivament).
4. Treball a l'aula, enregistrament del procés i dels resultats. Cada mestre decidirà el nombre de danses a treballar a l'aula.
5. Presentació d’enregistraments del procés d’aprenentatge, anàlisi conjunta, valoració i propostes de millora. (sessió presencial de 3 hores, p.ex. 18/03/24)
6. Preparació d’una mostra en públic per donar a conèixer el patrimoni popular a la comunitat educativa, enregistrament i difusió al web del centre. Aquesta documentació s'haurà de fer arribar al formador/a via correu-e amb els enllaços o materials adjunts (fins al 30/04/2024). Si hi ha possibilitats, es pot fomentar una trobada entre els centres.
  
Observacions   El calendari és orientatiu. Adient per al 2n trimestre. Els formadors de l'esbart van a càrrec de la DG de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
  
Avaluació   - Participació activa a les 4 sessions de formació (s’ha de ballar).
- Presentació dels enregistraments del procés d’aprenentatge i valoració conjunta. El professorat decidirà quin nombre de danses es poden treballar a l'aula.
- Presentació dels enregistraments del o dels moments d’exhibició de les danses (caldrà enviar al formador i els altres participants l’enllaç al web del centre)
  
Requisits de  certificació   - Assistència al 80% mínim de les hores del curs.
- lliurament de les tasques requerides.
  
Persones  destinatàries   Professorat de primària que tingui interès a integrar les danses vives d'arrel tradicional al currículum. Està especialment indicat per alumnat de 3r i 4t curs de Primària.
  
E-mail   crp-sabadell@xtec.cat
  
ODS    ODS4 - Educació de qualitat
  
Calendari  
 Sessió 1   dilluns   15/01/2024   1000   1100 
 Sessió 2   -   -       
 Sessió 3   -   -       
 Sessió 4   dilluns   10/06/2024   1000   1100 
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent